До
Г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

От
Г-н Димитър Антов
Общински съветник в СОС


Уважаема г-жо Фандъкова,

Питането ми е във връзка с практиките на функциониране на повереното Ви Общинско предприятие „Гробищни паркове“. Предприятието функционира на територията на големите гробищни паркове в София, а това е мястото, където изкарват прехраната и влагат труда си каменоделците от браншовия съюз на Националната занаятчийска камера. Те в болшинството си са мои избиратели и аз съм длъжен да браня техните права. Чувствам като свое задължение да браня интересите и на гражданите на София, чието ежедневие неизбежно често е в досег с функционирането на гробищните паркове. В този ред на мисли имам следните питания:

  1. За последните 10 години по ред причини на поста Директор на ОП „Гробищни паркове“ се изредиха 4 човека. Досега почти без изключение каменоделците успяваха да намерят общ език с управата на общинското предприятие, с взаимни компромиси и добронамерена взаимопомощ работеха заедно за доброто на ОП „Гробищни паркове“ и на гражданите. Факт е, че последните няколко години има видими подобрения. Драстично различни са отношенията на каменоделците от браншовата организация с назначения от Вас временно изпълняващ длъжността директор Хаджикотев. Отношенията са пълна липса на диалог, игнориране на всички искания на каменоделците, а те са хората, които облагородяват гробищните паркове. Г-н Директора се е оградил със „съветници“ – лидери на ромски фамилии. Те с часове са в кабинета му. Те кадруват чрез него – уволняват и назначават. Същите тези хора не веднъж са били подбудители и организатори на ромски банди, скитащи в гробищните паркове, и рекетиращи и изнудващи възрастните хора. Не виждам друга причина за този сговор между тях и г-н Директора освен взаимна финансова изгода. Питам: Има ли от страна на администрацията Ви поръчение към г-н Директора да флиртува с ромските фамилии заради бъдещи политически услуги?
  2. Г-н Директора директно в личен разговор упреква Управителите на гробищните паркове „Малашевци“ и „Бакърена фабрика“ в приятелство с каменоделците от браншовата организация и като наказание ги препраща в други гробищни паркове, за които те нямат знание и подготовка. Това създава хаос и е в ощърб на предприятието. Разумни причини за такива действия не са изтъквани и очевидно няма. Питам: Поощряван ли е г-н Директора от Вашата администрация за подобни наказателни действия? Търси ли се нарочно дискредитиране на каменоделците и тяхното сдружение?
  3. Сигурно сте в течение, че след дълги обсъждания, вкл. и с г-н Чобанов, се взе решение в новото административно устройство на ОП „Гробищни паркове“ да бъде назначен Заместник директор по сигурността. Беше подбран и назначен честен човек с добър опит. Вашият избраник Хаджикотев с вътрешна заповед му е забранил да има достъп до записите на охранителните видеокамери. Изграждането на видеонаблюдението се извършва лично от Хаджикотев без знанието и съветите на Заместник директора по сигурността, т.е. отнети са му правомощията по длъжностна характеристика. На всичкото отгоре Директорът Хаджикотев е изолирал напълно своя заместник, отнел му е кабинета и служебната кола и му е обявил, че последният е в изолация, защото е предател. Питам: Има ли някакво тайно общество в ОП „Гробищни паркове“, та някой от служителите му да е обявен за предател? Има ли дейности в общинското предприятие, които да са обект на някаква тайна от гражданите и от нас – общинските съветници? Отказала ли се е вашата администрация от нуждата от Заместник директор по сигурността и ако смятате, че тази необходимост е отпаднала, то моля да обявите това на всеослушание.
  4. Най-важното е, че г-н Директорът толерира и материално новите си другари в управлението. Съуправляващият общинското предприятие Коце Алексиев от месеци изгражда еднолично гранитните плочи на урновите стени. Става въпрос за работа за стотици хиляди лева. Тази дейност по закон е обект на свободна конкуренция между каменоделските фирми и няма никаква убедителна причина да се изпълнява от един човек, освен нечия финансова изгода. Това е тежка корупционна практика. Помним тази практика от г-жа Божичкова и заради което тя беше освободена. Питам: Има ли официален договор за изграждане на новите урнови стени от фаворита Коце Алексиев и ако има – кога и как е проведен конкурс за това? Каменоделците и ние – съветниците, не знаем за това.
  5. За последните години гробищните паркове значително подобриха облика си благодарение на консенсуса на всички политически сили. Тази година обаче те са в плачевно състояние – непочистени и тревясали. Расте броя на обикалящите рекетьорски банди – хора без фирми и квалификация, принуждаващи гражданите да ползват техните услуги. Рекетът е съизмерим с този на телефонните измамници. ОП „Гробищни паркове“ и охранителната фирма нехаят, ангажирани с личните си интереси. Временно назначеният Директор се държи като недосегаем и несменяем. Временното в България трае най-дълго. В същото време за моите три мандата като общински съветник така и не разбрах – кога, как и по какви критерии се избира Директор на ОП „Гробищни паркове“ – човекът , от когото зависи просперитета на предприятието. Както впрочем никога не разбрах кога и как се избира охранителна фирма. Очевидно за нас – простосмъртните общински съветници, тази информация е трудносмилаема и затова – недостъпна. Питам: Има ли някаква Ваша партийна тайна в избора на Директор на ОП „Гробищни паркове“ и на охранителна фирма? Ако ми кажете, че има – ще Ви разбера, нали и аз съм политик. Смятате ли да продължите да поддържате избраника си за Директор, който дотук доказва: липса на социални умения за контакт, липса на инициатива и енергия за добри резултати, липса и на необходимия морален минимум за такава длъжност? Все пак възнамерявате ли да направите честен и открит конкурс за нов Директор?

Г-жо Фандъкова, Досегащните ни разговори и срещи с Вашия заместник г-н Чобанов винаги са били приятни, но напълно безполезни. Изводът ни е, че от него не зависи нищо. Моля Ви, не препращайте това писмо към него. Храня уважение към Вас и се надявам лично да разгледате поставените в това писмо проблеми и да ги решите.

Димитър Антов
Общински съветник в СОС